Menu

Als gepassioneerd dierenliefhebber droomde ik reeds lang van alpaca's. Lieve, zachtaardige dieren waar je rustig van wordt. Toen de grond naast mijn huis te koop kwam, twijfelde ik niet. Mijn droom kon werkelijkheid worden in het landelijke en rustige Zomergem, een deelgemeente van Lievegem.
Voor ik de dieren aanschafte, heb ik cursussen gevolgd bij Alpaca Tumulus waar ik de basiskennis kreeg. Het is belangrijk om te weten dat een alpaca een kuddedier is. Eén alpaca alleen zal wegkwijnen van eenzaamheid en uiteindelijk sterven.

Alpaca's zijn geen vervanging van een grasmachine! Alpaca's eisen een aangepaste huisvesting en verzorging! Daarom bezint eer ge begint, want alpaca's op een verantwoorde manier houden vraagt tijd, geld en energie!!

Alpaca's worden 15 à 20 jaar oud en vragen een consequente verzorging. 

Alpaca's hebben naast een overvloed aan gras ook nood aan aangepast krachtvoer (alpafros), mineralen en vitamines (alpamin).

Bij een tekort aan gras kan je alpagrass geven. Dat is een mix van grassen en kruiden.

Het aangepast dieet weerspiegelt zich in de kwaliteit van de wol! Onderschat de invloed van de voeding niet op de fok- en wolkwaliteit!

Vers water en hooi (2de en 3de snee) behoren eveneens tot het basisdieet.

In de winter kan je fosfobeet (oplossen in water) geven. De lacterende merries kan je dat altijd geven.